Publicat a Estudis de Llengua i Literatura Catalanes

(Miscel·lània Homenatge J. Veny), PAM, Barcelona 1997

 

 

ABSURD I LLENGUATGE QUOTIDIÀ:

LA CONVERSA AMB ELS INFANTS

 

 
     
       
       
           
 

L'objecte d'estudi

 

 
 

Actualment, les relacions entre els adults i els infants han canviant molt si les comparam amb com eren a la societat tradicional. Avui consideram que allò que cal és estimular la curiositat del més joves per tot allò que els envolta, donar-los les eines per tal que es construeixin un pensament autònom, ajudar-los en els processos de comparar i relacionar allò que observen per tal que en treguin conclusions. Els adults som conscients que cal afavorir el diàleg amb els infants i que per aquesta via aconseguirem no tan sols un major desenvolupament intel·lectual, sinó també una millor relació personal. A vegades, aquestes concepcions pedagògiques renovadores s'apliquen excessivament al peu de la lletra, sense tenir en compte els diversos estadis de desenvolupament infantil -és a dir, les capacitats pròpies de cada edat- i aleshores l'adult s'aboca a explicacions que, tanmateix, depassen de molt el que l'infant pot comprendre. Així, a vegades és més operativa una resposta simple encara que no s'adigui del tot amb la veritat diguem-ne "científica", que la prolixitat d'una explicació realista i detallada, però difícilment entenedora per a l'infant. Val a dir, també, que a vegades les preguntes dels més petits es produeixen en situacions del tot inoportunes, quan l'adult està enfeinat o té pressa i aleshores elaborar una resposta correcta es fa difícil. Això sol provocar un cert sentiment de recança, car l'adult és conscient de "trair" els seus propis principis educatius.

A la societat tradicional aquests problemes rarament es plantejaven. La infantesa era un període de la vida poc considerat, un estadi que calia passar el més aviat millor per convertir-se en adults de profit, que aportassin la força del seu treball i esforç a la subsistència del nucli familiar i social. En educació es valorava que els infants fossin obedients ("Creure és criança!") i, sobretot, submisos. Generalment, davant la curiositat infantil pel que passava dins l'àmbit familiar o comunitari, la resposta era tallant, orientada a no donar cap tipus d'explicació i a treure's l'interrogador del davant. La reiteració d'aquestes situacions en el si de cada casa poc a poc va donar lloc a una veritable folklorització d'alguns diàlegs habituals entre els adults i els infants. Els adults -en cada grup cultural- arribaren a construir un veritable repertori de respostes absurdes amb l'únic objectiu de respondre sense respondre, de tal manera que per a l'infant es feia evident la negativa de l'adult a donar-li cap mena d'explicació o detall. Són mil maneres diferents de dir "això no t'ho vull dir" o "això no és compte teu". Però ho diuen mitjançant dos recursos habituals en el folklore, en la poesia popular: l'absurd i la rima. L'absurd ens proporciona imatges singulars i colpidores i dóna a la resposta un to de joc, sovint amb pinzellades d'escatologia. La rima contribueix, indiscutiblement, a la fixació memorística de la resposta (que al seu torn usarà altre cop l'infant quan sigui adult i parli amb infants, en una repetició de l'herència folklòrica) i a donar-li gràcia, vivor i expressivitat.

Som conscients que avui aquests petits materials de la literatura oral estan en vies de desaparició, substituïts -com hem explicat- per uns nous models de relació. Són tan petits i casolans que no sabem de cap estudiós que els hagi presos en consideració, que els hagi recopilat o transcrit, analitzat mínimament. És per això que hem començat a recopilar-los i a intentar-ne una senzilla sistematització. Aquest article és només un primer tast d'un treball que voldríem de més abast. Encara avui, en els plecs de la memòria dels mallorquins -especialment d'aquells que ja han passat la trentena- hi ha el record d'aquestes formes. És un record amable, que sovint fa dibuixar un somriure davant l'extraordinària capacitat del poble de respondre sense donar cap informació, de fer d'una situació quotidiana i gairebé enutjosa una mena de joc. Tanmateix, quan érem petits, sovint ens deguérem sentir impotents en veure com les nostres preguntes o les nostres queixes eren respostes amb fórmules que ens deixaven amb un pam de nas, perquè no n'enteníem el significat, tot i que ràpidament deduíem que es tractava de no donar-nos l'explicació que sol·licitàvem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arreplega i classificació

 

 
 

Com que es tracta d'un inici d'estudi, no hem fet una replega sistemàtica, d'altra banda -i per les característiques del material- hem considerat inútil o poc efectiu l'elaboració de qualsevol tipus de qüestionari. A més d'escorcollar en la pròpia memòria i en la familiar, al llarg d'alguns mesos he explicat el meu interès a gent de diversos pobles de Mallorca d'edats compreses entre vint i setanta-cinc anys i he pres nota de les seves aportacions. Un bon mètode per refrescar la memòria ha estat dir la primera part del text i esperar que l'informador el completés, així he aconseguit nombroses variants (que s'indiquen entre claudàtors) i que un material en fes sortir d'altres de semblants, per associació d'idees.

Davant la quantitat de materials arreplegats es feia del tot necessària una sistematizació. Un cop observada la morfologia dels textos, he optat per una classificació molt simple. Segons la forma que pren cada text es classifica en dos grans apartats: respostes i exhortacions o exclamacions. En el primer grup hi ha les respostes diguem-ne "folklòriques" a preguntes infantils típiques. El seu denominador comú és que són evasives, mai no responen o solucionen allò que l'infant demana i generalment es basen en la rima. Estan classificades segons la seva temàtica en: anades i vingudes dels adults, el menjar, les característiques del objectes i les accions, la indecisió, la distracció o la incredulitat de l'infant i les queixes, justificacions o exigències infantils. Finalment, l'últim apartat l'hem anomenat "preguntes-parany" i agrupa tot un conjunt de preguntes que l'adult solia fer a l'infant per tal de respondre-li amb un joc de paraules, generalment de to graciós, amb un punt de burla davant la ingenuïtat de l'interrogat.

El segon bloc agrupa els materials que no tenen forma de resposta, sinó que són exhortacions o exclamacions habituals en boca dels adults davant la reiteració de determinades situacions derivades de la convivència amb criatures. Aquí ja no és tan habitual la rima i alguns d'aquests materials poden ser considerar dites o refranys (per exemple "Qui barata, es cap se grata"). He recollit únicament els que he considerat clarament vinculats a la relació adult-infant. La classificació en aquest apartat és també temàtica: exhortacions o exclamacions relacionades amb aspectes físics, de comportament (amb un subapartat dedicat al menjar), denegacions i amenaces.

Pel que fa a la forma, he conservat les formes dialectals en la trascripció dels textos i, evidentment, també els barbarismes que presentaven. He canviat de línia cada vegada que el text prenia forma versificada (generalment apariats o quartetes). Amb l'única intenció de facilitar-ne la referència he donat un número a cada text. El procés de recollida d'aquesta petita literatura oral és obert i no cal dir que agrairé qualsevol aportació que la pugui enriquir, així com suggeriments sobre la seva classificació i anàlisi.

 

 
 

El recull

 

 
   

1. RESPOSTES

 

 
     

1.1 Evasives relacionades amb les anades i vingudes dels adults

 

     

1.

-A on anau?

-A besar es cul a n'en Pitxon.

2.

-D'on veniu?

-De besar es cul a n'en Pitxon.

3.

-Què fèieu?

-Besava es cul a n'en Pitxon.

4.

-D'on veniu?

-De Son Caganiu!

5.

-On vas?

-A besar es cul a s'ase.

6.

-On ha anat?

-A Liorna,

que qui hi va no en torna! [o "que qui hi va, no hi torna!"]

7.

-On hem d'anar?

A besar es cul

en es portalà.

8.

-On vas?

-A Lluc a peu!

 

     

1.2 Evasives relacionades amb el menjar

 

     

9.

-Què hi ha per dinar? [per sopar?]

-Grescos!

-Què són grescos?

-Cagarritos frescos!

10.

-Què hi ha per dinar [per sopar?]

-Barbassos!

-Què són barbassos?

-Cagarros com es braços.

11.

-Què hi ha per dinar [per sopar?]

-Un pas de congrets! [endets] [enderets] 1

-Què és un pas de congrets? [endets] [enderets]

-Quatre bufes i quatre pets!

12.

-Què hi ha per berenar?

-Pa i callemos .

13.

-Que hi ha darrera?

-Es cul! [-S'esquena!] [-Es lativero!] 2

14

-De què has dinat (o sopat)?

-Boqueta ja ho sap, [Es ventre ho sap]

panxeta també. [sa boca també]

Cadascú a ca seva

menja lo que té. 3

15.

-De què has dinat?

-De pa torrat!

 

     

1.3 Evasives relacionades amb les característiques dels objectes, les accions, etc.

 

     

16.

-T'importa?

-Sí.

-Idò besa es cul

a sa porta.

17.

-T'importa?

-Sí.

-Idò frega es cul

per sa porta.

-Frega-li tu,

que el tens més madur.

18.

-Quina hora és?

-Hora de prendre

p'es qui no ha pres!

19.

-Quina hora és?

-S'hora que penjaren es frare! [S'hora que es frare va caure]

-I quina hora penjaren es frare? [Quina hora va caure, es frare?]

-S'hora que és ara.

20.

-Què has dit?

-Que en trobar una merda clara

hi fiquis sa carabassa,

i en trobar una merda espessa

hi fiquis sa cabeça.

21.

-És d'or?

-Sí, passat per Mancor! [per Manacor!]

22.

-És de plata?

-Sí, passada per sa plaça!

23.

-Què val?

-Dobbés i paraules! [Dobbés i pessetes!]

24.

-Què passa?

-Un cotxo per sa plaça! [-Na Maria per sa portassa!] [-Un endiot per sa plaça!]

[-Un homo per sa plaça!]

25.

-Què ha passat?

-Que es missatge

s'ha concagat!

26.

-De quin color és?

-Color de s'empenta de frare!

27.

-Què és això?

-Un fotre-preguntadors.

28.

-Per què?

-Perquè es qui en té

no en cerca!

29.

-Què hem de fer?

-Vendre ses cases

i anar a lloguer.

30.

-Què tens?

-Queixals i dents!

31.

-A on?

-En es cul d'en Napoleon.

32.

-Com és de lluny?

-Com anar d'aquí allà i tornar.

33.

-Com és de gros?

-Com d'aquí allà i d'allà a aquí.

34.

Resposta a qualsevol pregunta de l'infant que acabi en -etes:

-Dos pets fermats amb dues vetes!

 

     

1.4 Evasives, relatives a la indecisió, distracció o incredulitat de l'infant

 

     

35.

-Eh?

-Espelmes i no ble.

36.

-Eh?

-Entra que sopen!

37.

-Eh?

-Enes! [Etes!]

38.

-Eh?

-Merda mastega-la!

39.

-És que...

-Esca és lo que feim servir

per anar a pescar.

40.

-Hala!

-Cuixa, que té més popa.

41.

-Ca!

-Cussa, que s'arragussa

per anar a cagar!

42.

-Idò?

-I dones!

43.

-No!

-Besa es cul en es rentador!

 

     

1.5 Evasives relatives a les queixes, justificacions o exigències dels infants

 

     

44.

-Ai!

-Ceba,

que no fa tai! ["que no cura mai!"]

45.

-Ai!

-Més endins són ses cebes!

46.

-Ai!

-Vaig sembrar una ceba

i vaig collir un ai!

47.

-Ai!

-Ceba, que cou més que s'ai!

48.

-Cou!

-Quan cou cura,

quan pica madura.

49.

-Cou!

-Idò bufa!

50.

-Frisses?

Idò casa't!

51.

-Fe via!

-Sa via ja està feta

i es tren hi corre.

52.

-Ara!

-Ara, diuen ets al·lots! [-Ara? Suara!]

53.

-És meu!

-Mèu, diu es moix. [Es moix ho diu: mèu!] [-Idò merda per vós!]

54.

-Tenc gana!

-Mossega't una cama! [Menja't una cama!, Fica't una cama!]

55.

-Tenc set!

-Idò pixa

i beu a galet! [i beuràs fred!]

56.

-Tenc son!

-Idò sona [-Idò sona]

que ballarem! [amb un flaviol!]

57.

-Tenc fred!

-Idò estreny es culet

(i no t'hi entraran mosques)!

58.

-Tenc fred!

-Idò estreny es culet!

-Mumare, ja el tenc estret!

59.

-Tenc calor!

-Idò treu es cul en es mirador!

60.

-Tenc por!

-De ses cuques de Manacor?

61.

-Tenc un bony en es nas.

-Posa'l-te en es cul

i no el te voràs!

62.

-Jo no ho he fet!

-Clar, com que tu ets

un santito de guixo

que ni cago ni pixo!

63.

-Jo no ho he fet!

-Idò merda pes qui ho ha fet!

64.

-Ai, això que te de 'rues!

-Calla, que tu en es cul

n'hi tens trenta-dues. [vint-i-dues]

65.

-Me fa mal es queixal!

-Diguès: "Jo tenc un queixal que no me fa mal".

-Jo tenc un queixal que no me fa mal!

-Idò de què te queixes, tros d'animal!

66.

-No puc!

-Així canta es puput:

no puc, no puc, no puc!

67.

-Plou!

-Idò farem com fan a Eivissa!

-I què fan a Eivissa?

-La deixen caure!

 

     

1.6 Preguntes-parany adreçades a l'infant

 

     

68.

-Véns?

-A on?

-A Son Caga-Ramon,

tu menjaràs merda

i jo colom.

Tu quedaràs penjat

i jo me'n 'niré pel món.

69.

-Véns?

-A on?

-A Son Caga-Ramon.

Hi ha una cusseta blanca [Que hi ha una cussa blanca,]

te mossegarà a cada anca [te mossegarà mitja anca]

i a mi no. [i a mi no res!]

70.

-Véns?

-A on?

-A can Cagadents.

Hi ha una muleta blanca

i a tu et mossegarà s'anca

i a mi no em mossega gens. 4

71.

-Véns?

-A on?

-Allà on caga l'amo en Ramon.

72.

-Véns?

-A on?

-A besar es cul a l'amo des forn.

73.

-Has tocat aquella branca?

-Quina branca?

-Sa que te rapinyà s'anca!

74.

-Digues "no".

-No!

-Menja merda amb un canó!

75.

-Digues "sí".

-Sí!

-Menja merda amb un bací!

76.

-Vols un confit?

-Sí.

-Idò xupa't es dit.

77.

-Vols un caramel·lo ?

-Sí.

-Ves a can Pel·lo!

78.

-Una taca!

-Fuma pataca! [Til·lo, Tímbol, Tica-taca] 5

79.

-Quatre i quatre?

-Vuit!

-Si no haguessis 'mollat s'ase

no t'hauria fuit!

80.

-Vint i vint?

-Quaranta.

-Besa es cul a sa berganta. [a sa geganta.]

81.

-Vint i vint?

-Quaranta!

-Quan ton pare pixa

ta mare canta. [aguanta]

 

   

2. EXHORTACIONS O EXCLAMACIONS

 

 
     

2.1 Relacionades amb aspectes físics

 

     

Quan, en provar una peça de roba, hom s'adona que l'infant ha crescut i ja no li va bé:

82.

-O tallar cames o allargar vestit! [calçons]

Quan, encara que l'infant sigui alt, té una conducta infantil:

83.

-Grans iglesis pocs perdons!

En caure:

84.

-No hi veu, en Nofre?

85.

-Has sembrat una figuera!

86.

-Has trobat un duro?

87.

-Uep, Tomeu!

88.

-Bada enfora

i cauràs a prop!

En fer-se una ferideta:

89.

-Ai si es budells se'n temen

demà seràs viu o mort!

Quan els infants xuclaven els mocs:

90.

-Xucla, Bernat!

-Mon pare, ja el m'he enviat!

91.

-Que fumes, Mariano?

92.

-Atxem!

-Atxem, Mariaina,

que es dobbés són bons

per anar a sa plaça

i comprar bobons.

93.

-Escup i no faràs baves!

 

     

2.2 Relacionades amb el comportament

 

     

94.

-Ets pesta sarnuda! [bubònica]

95.

-Ets de ses retaiadures de Judes!

96.

-No me treguis des solc! [de polleguera] [de botador!]

97.

-No me surtis com un pinyol de cirera!

98.

-Fes lo que jo dic

i no faces lo que jo faig!

99.

-Anau a comanar es ninxo

i hi posarem aquest "santet".

100.

-Vius i ungles!

101.

-'Molla es mac!

102.

-No encalcis na Maria per sa cuina!

103

-No t'acostis a sa cisterna, que sortirà na Maria Enganxa i te'n durà! 6

104.

-Qui va banyat pot anar a dur aigo!

105.

-Qui no té coneixement

no té fred!

106

-Què te pareix, segretari ! 7

107.

-Casi res, diu es diari!

108.

-Casi res,

va dir un pagès! [un marquès!]

109.

-De pressa,

que s'olla vessa!

110.

-No passis s'arada davant es bou!

111.

-Tu fas es so i balles.

112.

-Vols esser en es pa i a ses tallades.

113.

-De fer es beneit no fan pagar res!

114.

-Ets com s'ase d'en Mora

que de tot quan veu s'enamora!

115.

-Es peix s'agafa grumejant,

i no a bastonades.

116.

-Qui barata,

es cap se grata!

117.

-Segons s'al·lot sa jugueta!

Davant la curiositat infantil:

118.

-Mem quin prebe te fa coure es cul!

En posar-se davant i impedir la visió:

119.

-No ets fill de vidrier!

Quan l'infant interromp una conversa d'adults:

120.

-En dir "merda" ja diràs presente !

En molestar:

121.

-Ves a porgar fum! [a filar estopa!]

122.

-Ves a punyir es cul en es moix! [a s'ase, en es mul]

En voler seure a un lloc determinat de la taula:

123.

-Sa senyora de Garonda feia quaranta anys que era a la casa i no tenia cadira seliejada. 8

Per animar l'infant a ser aplicat en els estudis:

124.

-Estudia, que el Papa és vell!

Davant alguna beneitura de l'infant:

125.

-Ets més curt que es pèls des cul.

126.

-No facis de Pere Mateu!

127.

-Ets més pur que en Xim Tambora [Trompa, una espardenya, una màniga de guardapits, de justillos ]

Entre adults, per no parlar davant els infants:

128.

-Calla, que hi ha roba estesa! [paper blanc!]

En posar les coses de manera que hi ha risc que caiguin:

129.

-No paris lloves! 9

El mateix, sobretot en desparar la taula:

130.

-No facis castells!

En carregar més coses de les que hom pot dur:

131.

-No facis viatge de pererós!

En jugar amb foc:

132.

-No juguis amb foc, que pixaràs en es llit. [-Pixaràs en es llit!]

En badar, sobretot quan es treballava al camp:

133.

-El cel no ha mester estalons!

Davant la insistència de l'infant:

134.

-M'has posat es cap com un tamborino! [com una olla!]

135.

-M'has fet es cuc de s'oreia malalt!

En plorar:

136.

-Ara brama s'ase!

137.

-S'ase qui brama,

el deixarem bramar

li donarem farratge [favetes]

i se'n deixarà.

En riure de coses que a l'adult no li fan gràcia:

138.

-Riu,

i ton pare

te durà un niu!

139.

-Comencen amb rialles

i acaben amb ploralles!

Quan l'infant interrompia les tasques escolars per posar-se en la conversa dels adults:

140.

-Escriu, que poc t'importa!

En demanar massa explicacions:

141.

-No és compte de butzes verdes!

Per exigir obediència:

142.

-Creu, que creure és criança!

143.

-Aguanta! i seràs cabo .

144.

-En esser maça ja picaràs,

que ara ets murter

i has de parar!

145.

-Qui és maça pega

i qui és murter para.

Davant queixes diverses:

146.

-Sempre tens es set pecats mortals! [Sempre tens ous o colomins!, Quan no tens ous, tens colomins!, Sempre tens bony o forat (bua)!]

 

       

2.2.2 Relacionades amb el comportament a taula

 

 
       

147.

-Qui canta a sa taula

i pixa en es llit

no té es seny complit! [té es seny petit!]

Per evitar que s'aixequin de la taula:

148.

-A sa taula no hi tornen vells!

En no voler menjar de tot:

149.

-Qui no menja turris-burris no entrarà patriarca.

150.

-Calla i menja! [-Menja i calla!]

151.

-Menja! Mal te menjassis sa freixura!

152.

-Menja avui, cagaràs demà.

153.

-Paupa en la menja,

paupa en la feina.

 

 
     

2.3 Per denegar una demanda

 

     

154.

-Besa'm es cul!

155.

-Besa'm es cul, cossier,

tu que vas tan enflocat,

no te 'guessis 'namorat

de lo que no era teu.

156.

-La Mare de Déu 'varques

i tu vols sabates!

157.

-Has cagat Tofol?

Demà estaràs bo!

158.

-A bon sant encomanes es formatge!

159.

-Més avall en donen dos i un muiat d'oli!

160.

-No importa gastis sa saliva!

161.

-Ni blanca,

ni negra,

ni clapada mongina! 10

162.

-Te penses que som de can Verga? [de can Roschild, de can Barra d'Or, de ses Set Cases, de cas Comte?]

163.

-Què et penses que trobam es dobbés davall una roca?[pedra, ratjola]

En demanar un duro:

164.

-Un duro!

Aquí me 'turo !

165.

-Un duro?

Ves-te'n a Muro!

 

 

     

2.4 Amenaces:

 

     

166.

-Ten 'niràs cul batut i cara alegre!

167

-Te'n 'niràs com madò Moreia,

amb un dit en es cul

i s'altra a s'oreia!

168.

-Dormiràs amb sos talons darrera!

169.

-Jeuràs amb sa somera!

170.

-Si no t'ho menges t'ho ficaré per s'esquena!

171.

-No hi aniré!

-Ves si hi aniràs!

Amb un peu davant s'altre!

172.

-Te pegaré una morma!

[un revés, una bleda, una galleta, una llosca, una castanya, una clatellada, una batculada, una magrana, una mansiula, una nespla, una betcollada, una closcada, un tapamorros, etc.]

173.

-T'agafaré sense córrer!

174.

-No te bastarà tot es poble per córrer! [tot el món!]

175.

-T'arribaré!

176.

-Et deixaré blau! [-Te faré blau!]

177.

-Te cruixiré ets ossos!

178.

-Te'n fotré una!

179.

-Te rebentaré! [-Te rebentaré l'ossa que t'aguanta!]

180.

-T'esclataré!

181.

-T'arruixaré!

182.

-T'inflaré!

183

-T'ablaniré!

184.

-Te batcularé! [-Te pegaré un baticul!]

185.

-T'assatjaré sa corretja! [es manadet, s'espardenya]

186.

-Me trauré s'espardenya!

187.

-Te'n pegaré una i sabràs per quin fi ha estat creat l'homo!

188.

-Te'n pegaré dues que et fugirà es paparró! 11

189.

-Te'n 'niràs a jeure calent!

190.

-Te trauré es fred!

191.

-Et fotré una coça que et moriràs de fam a l'aire!

192.

-No me voldràs sentir!

193.

-Te duré a Ses Hermanites ! [en es Caputxins, a Natzaret, a Ses Vermeietes, a la Inclusa, a la Criança, a vendre en es gitanos!]

195.

-Te posaré es cul com una tomàtiga! [o com un llimó, com una olla, com un tamborino!]

196.

-Hi haurà blat d'ase! [blat d'estopa!]

197.

-Te tocaré es pandero!

198.

-Te pitjaré sa bajocada!

199.

-Te'n pegaré una i sabràs perquè plores!

200.

-Te faré ses anques vermeies!

 

 

 

Els referents

 

 
 

Algunes expressions fan referència al món social o al religiós. Entre els referents religiosos sovintegen les al·lusions als sants. Les accions dels infants es contrasten amb el concepte de sant, per remarcar la dolenteria dels primers, ho podem veure clarament en la núm. 62 ( santito de guixo ) i en la 99. També apareix la Mare de Déu, com a model de pobresa i humilitat (núm. 156) que cal imitar i Judes com a paradigma de dolenteria (95), el Papa és posat com a model de saviesa (124). La referència a la doctrina catòlica és evident en l'expressió "Sempre tens es set pecats mortals!" (146).

Pel que fa a al·lusions a persones, famílies o institucions, tenim tres grups:

.Noms personals i malnoms que en un moment determinat es devien referir a algú concret, però que han esdevingut gairebé genèrics, en oblidar-se el seu origen: en Pitxon (1, 2, 3), en Mora (114), l'amo en Ramon (71), can Pel·lo (77), en Xim Tambora (127, en Pere Mateu (126), madò Moreia (167), etc. També hi ha la possibilitat que fossin simplement noms inventats per imperatiu de la rima (madò Moreia/oreia, en Mora/enamora, etc.).

.Noms de famílies històricament conegudes presentades com a paradigma de riquesa (vegeu 162 i variants): can Verga, can Roschild, etc. Com a personatge històric individualitzat nomé apareix Napoleón (31).

.Referència a gairebé totes les institucions de beneficiència (orfelinats) o de control social (presons, reformatoris, etc.) que existien a l'illa, com a amenaça davant el mal comportament de l'infant: ses Vermeietes , la Criança, etc. (vegeu 193 i variants).

Trobam també topònims. Alguns ben reals i concrets que es vinculen a la geografia de l'illa: Lluc (8), Garonda (123), Mancor (21), Manacor (60), Muro (165); altres -com Liorna (6)- que han perdut la seva identitat per passar a indicar un lloc indefinit i misteriós i finalment uns altres probablement inventats com a joc fonètic, per la rima: Son Caganiu (4), Son Caga-Ramon (68, 69), Can Cagadents (70), etc.

Algunes expressions ens podrien fer pensar en supersticions o antigues creences, però és probable que només ho semblin i que el seu origen sigui estrictament el d'evitar determinats comportaments infantils. En referim a na Maria Enganxa com a misteriosa dona d'aigua que habita pous i cisternes (103), molt útil per fer por i evitar que els infants s'hi acostassin excessivament; a la correlació entre "jugar amb foc" i "pixar en el llit" ((132) o al fet que "a la taula no hi tornin vells" (148), com si el temps en què hom seu a taula no comptàs.

 

 
 

 

El llenguatge

 

 
 

Indubtablement, un dels aspectes que més resalten en llegir aquests petits materials és la presència costant de l'escatologia, en el sentit de trobar una gran quantitat de mots i expressions relacionats amb els excrements (pixar, cagar, cul, merda, bufes, pets, etc.). Això ens podria sorprendre, ja que en la majoria de casos és l'adult qui dirigeix aquestes paraules a l'infant en lloc d'evitar-les per grolleres o indecoroses. Però ens trobam davant materials populars i una de les característiques d'aquests materials és no tenir en compte aquesta mena de tabús socials, ans el contrari, solen presentar un cert gust per usar aquests lèxic en tota la seva força i expressivitat (pensem, per exemple, en la presència costant d'elements escatològics en les cançons de picat tradicionals i en els acudits contemporanis). També els infants s'agraden d'aquestes expressions. A una determinada edat, la que els psicòlegs anomenen "ètapa marró", els menuts troben un plaer especial en parlar d'excrements i defecacions, i ja tenen una certa consciència que això significa una petita transgressió a les convencions socials, la qual cosa ho fa encara més atractiu. Destaca especialment la continuada reiteració de la forma "besar es cul", de llarga tradició. Segons l'Alcover-Moll "besar el cul" a qualcú significa subjectar-s'hi servilment o adular-lo amb mires interessades i "Besa'm el cul!" és una expressió grossera amb què es manifesta a qualcú la disconformitat amb el que ha fet o dit. És en aquest sentit que hem classificat aquesta expressió (núm. 154) en l'apartat de denegacions de demandes. L'expressió 155, que té forma de glosa, probablement formàs part d'una cançó llarga o una peça de teatre popular (tal com passa amb la núm. 106, que té el seu origen en el parlament d'Herodes a l'obra l' Adoració dels Reis ). També surt sovint aquesta expressió com a resposta evasiva a les preguntes relacionades amb anades i vingudes, aleshores els personatges a qui cal besar el cul són molt variats: en Pitxon, l'amo des forn, es portalà, s'ase, etc. (vegeu els núms. 1, 2, 3, 5 i 7) i sovint estan determinats per les necessitats de la rima.

Potser un dels trets més suggerents de les expressions que analitzam és el joc constant amb l'absurd, tan present a tota la literatura popular. Aquest gust per l'absurd es manifesta de maneres diferents:

.Les associacions d'idees sorprenents o imatges absurdes: relacionar els fills de vidrier amb la transparència (119), fer emmalaltir el cuc de l'orella (135), atribuir un color a la l'empenta de frare (26), lligar els pets amb vetes (34), jeure amb els talons darrera com a càstig (168), anar a porgar fum (121), ésser de les retalladures de Judes (95), la forma "butzes verdes" per indicar immaduresa, etc.

.Les exageracions o hipèrboles: rebentar l'ossa (179), morir de fam a l'aire (191), tallar cames (82), menjar la pròpia freixura (151), etc.

.Les paraules inventades: fotre-preguntadors (27), endets o enderets (11), barbassos (10), lativero (13), etc.

El llenguatge popular esdevé un joc on hi caben totes les figures retòriques, plenes d'expressivitat i vivor, ingènues i còmiques, tendres o despietades. Vegem-ne alguns exemples:

.Les metàfores: "En esser maça ja picaràs" (144, 145), "Calla, que hi ha paper blanc", per indicar que hi ha infants presents, etc.

.Les comparacions: el cul com un tamborino (195 i variants).

.Els eufemismes: "pandero" per "cul" (197), "bajocada" per "anques" (198) i totes les formes que volen dir "galtada" (vegeu 172 i variants).

.Les elipsi: "Te'n fotré una!" (178).

.Els mimologismes: el puput diu "no puc" (66), el moix diu "meu" (53).

.Les anàfores: "Ni blanca, ni negra ni clapada mongina!".

.Les antítesis: "Grans iglesis, pocs perdons!" (83).

.Els calèmburs: "És que... / -Esca.." (39).

.Els equívocs: "-Fes via!/ -Sa via ja està feta!" (51).

.La interrogació retòrica: "Has cagat, Tòfol?" (157)

També, per ser materials adreçats de l'adult a l'infant, hi són habituals les formes exhortatives i les imperatives (Creu, que creure és criança!), així com el to de sentència: "Paupa en la menja,/ paupa en la feina" (153), "Qui barata,/ es cap se grata!" (116), etc.

Finalment, trobam diversos castellanismes usats -m'atreviria a dir- de forma ben conscient amb la intenció d'emfasitzar allò que es diu o de donar un to de comicitat i singularitat a l'expressió. En el primer cas posaria com a exemple el conegut "Pa i callemos !" (12), en el segon el divertit " santito de guixo/ que ni cago ni pixo! " (62) o l'expressió " aquí me turo !" per rimar amb duro. Altres, són propis del llenguatge col·loquial i no tenen cap sentit afegit: cabo, ninxo, presente, justillos , etc. Caldria esmentar, també, la llatinada turris-burris (149) usada en el sentit de "tota mena de coses".

 

 
 

 

A mode de conclusió

 

 
 

Gabriel Janer ha dit que "la literatura oral introdueix el nin en la paraula, en el ritme i els símbols, li exercita la motricitat i la memòria, li desperta l'enginy". 12 Els material presents en aquest article no són cançons de bressol, ni embarbussaments, ni endevinalles, ni pertanyen clarament a cap dels gèneres que habitualment consideram petita literatura oral, però per a mi és indubtable que acompleixen totes les condicions de materials folklòrics, per la seva forma, ús i pervivència. És innegable també que introdueixen el nin -no sempre d'una forma suau, sovint més tost traumàtica- al món del llenguatge poètic, als símbols i les metàfores, que l'exerciten més en la interpretació que no en la literalitat. I també exerciten la memòria. Memòria per refrenar la innocència i no caure un altre cop en el parany de la pregunta burlesca, per no creure excessivament en les amenaces mil vegades repetides, gairebé lúdiques en la seva exageració. Memòria per repetir el joc poètic amb altres infants, per heretar-lo com a record i bagatge en la vida adulta. També és veritat que desperten el seu enginy. Enginy per riure i sobreviure en l'entorn adult, per fer de les respostes negatives, les privacions i les amenaces un joc compartit, un codi de complicitats. Enginy per saber -pel gest, el volum, la cadència o el to de veu de l'adult- fins a quin punt la resposta és taxativa, per intuir quan no cal insistir o quan -amb insistència- es podrà aconseguir allò que hom vol. Com dèiem al principi, aquests materials són en vies de desaparició, substituïts per noves concepcions pedagògiques i noves formes de vida. Tanmateix, crec que formen part de la petita història de la vida quotidiana, que testimonien una forma determinada d'entendre la relació amb els infants i d'usar el llenguatge. Per tot això, crec que n'hem de servar memòria.

 

Caterina Valriu Llinàs

 

 
 

NOTES A PEU DE PLANA

 

 
 

1 El congret és una pasta dolça, "enderets" i "endets" són paraules que no existeixen en el diccionari i

 

R E T O R N

 

 

2 "Lativero" és una forma popular de designar el lloc on posen les lavatives, és a dir, el cul.

 

R E T O R N

 

 

3 S'ensenyava als infants per tal d'evitar que donessin explicacions d'allò que havien menjat a casa seva.

 

R E T O R N

 

 

4 Aquesta forma apareix a Rafel GINARD BAUÇÀ, Cançoner Popular de Mallorca (Palma, Moll 1970) tom III, p. 19.

 

R E T O R N

 

 

5 L'adult deia a l'infant que duia una taca en el vestit, quan aquest baixava el cap per mirar-la, l'adult li passava la mà per la cara i li deia "Tímbol" o qualsevol de les altres formes.

 

R E T O R N

 

 

6 Na Maria Enganxa és un personatge de la mitologia infantil mallorquina, una mena de dona d'aigua que habitava pous i cisternes i que se'n duia els infants que s'hi acostaven massa.

 

R E T O R N

 

 

7 Aquesta frase forma part d'uns versos molt coneguts de l'obra de teatre popular l' Adoració dels Reis . La diu Herodes:

Què te pareix, secretari,

que hi puc anar, confiat,

quan tot es poble s'ha girat

a favor des meu contrari?

 

R E T O R N

 

 

 

 

 

8 Garonda és una possessió del terme de Llucmajor.

 

R E T O R N

 

 

9 És a dir "lloses", trampes per a caçar ocellets fetes amb un pedra plana inclinada damunt un bastonet, que -en caure la combinació- enclou l'animal i l'esclafa.

 

R E T O R N

 

 

10 Segons el diccionari Alcover-Moll, a Mallorca una "mongina" és una classe de coloma que té el plomatge rossenc, pintat de blanc, i damunt del cap unes plomes estufades que li arriben fins als costats del coll, donant-li l'aspecte d'una monja.

 

R E T O R N

 

 

11 En sentit literal el paparró són paparres molt petites i molestes que s'adhereixen principalment a la pell dels conills, cans i perdius.

 

R E T O R N

 

 

12 Gabriel JANER MANILA, Pregoner de quimeres (Barcelona, Alta Fulla 1985), p. 12.

 

R E T O R N